Press "Enter" to skip to content

Mákos tészta

Mákos tészta tányéron

Mákos tészta elkészítése. Sokan félnek tésztát otthon sajátkezűleg gyúrni. Pedig, ha belegondolunk, dédszüleink sem voltak nálunk ügyesebbek, csak éppen rákényszerültek, maguk készítsenek el a konyhában mindent. Lehet, hogy mi pusztán elkényelmesedtünk és mindent gyorsan, sőt rögtön akarunk. Akinek ideje engedi és van egy kis kísérletező kedve annak nagyon ajánlom, próbálja ki. Az egésznek csak annyi a titka: minél többször csináljuk, annál rutinosabbak leszünk, annál jobban fog sikerülni. Nem kell megijedni, ha elsőre nem olyan, ahogy mi elképzeltük. Csak ne add föl!

hirdetés

Mákos tészta recept

  1. A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  2. Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ez egy kicsit fárasztó folyamat, de minél kitartóbbak vagyunk, annál finomabb lesz a tésztánk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, letakarjuk és 10-15 percig pihentetjük.
  3. Ezután 4 részre vágjuk a tésztát, jól belisztezzük és egyenként kezdjük minél vékonyabbra kinyújtani. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  4. Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  5. A megfőtt tésztát ízlés szerint darált mákkal és porcukorral ízesítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Mákos tészta tányéron
Mákos tészta egy egyszerű, de nagyon finom ebéd a mák szerelmesinek.

Mákos tészta

Mákos tészta tányéron
Előkészítés: 1 hour
Sütés / Főzés: 15 minutes
Pihenőidő 15 minutes
Összesen: 1 hour 30 minutes
Adag: 2 adag
Fogás: Ebéd
Konyha: Hagyományos

Hozzávalók

  • 1 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • víz
  • darált mák
  • porcukor
hirdetés

Elkészítés

  • A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  • Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ez egy kicsit fárasztó folyamat, de minél kitartóbbak vagyunk, annál finomabb lesz a tésztánk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, letakarjuk és 10-15 percig pihentetjük.
  • Ezután 4 részre vágjuk a tésztát, jól belisztezzük és egyenként kezdjük minél vékonyabbra kinyújtani. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  • Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  • A megfőtt tésztát ízlés szerint darált mákkal és porcukorral ízesítjük.
hirdetés:

Mákos tészta jellemzői

"Mákos tészta" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük