Mikulásváró almás egy mesebeli cím, ínycsiklandozó süti: a sültalma, a fahéj, a kakaó, a vanília illata. Mi kell még a Mikulásváráshoz? Évek óta ezt a finomságot sütöm Mikulás környékén. Szeretem azokat a sütiket elkészíteni, amikhez a hozzávalók amúgy is megtalálhatók otthon. Ugyanakkor van az elkészítésében egy kis rafináltság, mint ebben az esteben a félkész sütemény „fejre állítása”.
hirdetés
Mikulásváró almás recept
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadunk 3 evőkanál cukrot.
- A tojások sárgáját habosra keverjük 3 evőkanál cukorral, míg ki nem fehéredik, majd belekeverjük a lisztet és végül óvatosan a cukros habot. Az egészet lazán elkeverjük.
- Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kisujjnyi vastag cikkekre szeljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, meghintjük zsemlemorzsával és ráfektetjük az almaszeleteket. Megszórjuk a cukros fahéjjal.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztánk 2/3-át ráöntjük az almára, a maradék tésztában elkeverjük a kakaóport és a sárga tésztára csorgatjuk, villával megcsíkozzuk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, rögtön megfordítjuk egy másik tepsi segítségével, hogy az alma kerüljön felülre. A tésztáról lehúzzuk a papírt és kihűtjük.
- Közben elkészítjük a krémet. A pudingot megfőzzük, a puha vajat elkeverjük a cukorral és a pudinghoz adjuk. Én még így együtt is habosra keverem a robotgéppel.
- Ha kihűlt a tésztánk, a csomómentes krémet rásimítjuk. Végül meghintjük a reszelt csokival.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
Mikulásváró almás
HOZZÁVALÓK
Tészta hozzávalói:
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 6 db tojás
- 1 teáskanál kakaó
Alátét hozzávalói:
- 1 kg alma
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
Krém hozzávalói:
- 25 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 25 dkg cukor
- 4 dl tej
- 5 dkg reszelt csoki
ELKÉSZÍTÉS
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadunk 3 evőkanál cukrot.
- A tojások sárgáját habosra keverjük 3 evőkanál cukorral, míg ki nem fehéredik, majd belekeverjük a lisztet és végül óvatosan a cukros habot. Az egészet lazán elkeverjük.
- Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kisujjnyi vastag cikkekre szeljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, meghintjük zsemlemorzsával és ráfektetjük az almaszeleteket. Megszórjuk a cukros fahéjjal.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztánk 2/3-át ráöntjük az almára, a maradék tésztában elkeverjük a kakaóport és a sárga tésztára csorgatjuk, villával megcsíkozzuk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, rögtön megfordítjuk egy másik tepsi segítségével, hogy az alma kerüljön felülre. A tésztáról lehúzzuk a papírt és kihűtjük.
- Közben elkészítjük a krémet. A pudingot megfőzzük, a puha vajat elkeverjük a cukorral és a pudinghoz adjuk. Én még így együtt is habosra keverem a robotgéppel.
- Ha kihűlt a tésztánk, a csomómentes krémet rásimítjuk. Végül meghintjük a reszelt csokival.
hirdetés
hirdetés
"Mikulásváró almás" Hozzászólások