Press "Enter" to skip to content

Mini bagett


Mini bagettek nagy tálon

Évek óta magam készítem itthon a kenyeret, a péksüteményeket. Mindig megörülök, ha új recepttel találkozom és rendszerint ki is próbálom ezeket. Amelyik beválik, annak elteszem a receptjét. Ez a mini bagett is egy ilyen recept. A tejtől a tésztája puhább lesz, a vízzel való permetezéstől sütéskor a külseje ropogós. Napraforgómag helyett készíthetjük, tökmaggal, lenmaggal, de üresen, magok nélkül is kiváló.

Mini bagett recept

  1. A lisztet összekeverjük 2 teáskanál sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet és a vizet. Az egészet összegyúrjuk (ekkor adom hozzá a 2-3 evőkanál napraforgómagot) és elkezdjük dagasztani. A dagasztás lényege, hogy erőteljes mozdulatokkal, minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt úgy érjük el, hogy a tésztát alulról kissé felemeljük, forgatjuk. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltart úgy 8-10 percig is. Akkor vagyunk kész a dagasztással, ha a tésztánk, szép fényes, ruganyos. A folyamat közben apránként beledolgozzuk az olajat.
  2. A bedagasztott tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, egy nyújtófelületen átgyúrjuk, 8-10 részre osztjuk, kis cipókat formázunk belőlük és letakarva 10 percig újra kelesztjük.
  3. 10 perc után egyenként hosszúkás alakúra kinyújtjuk, hosszában ketté hajtjuk. Így egy kb. 6 cm széles hosszúkás tésztát kapunk, amit alulról föltekerünk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. A bagetteket ismét letakarjuk és kb. 45 percig kelesztjük.
  4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a bagetteket vízzel lefújjuk és a forró sütőben pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Mini bagettek nagy tálon
Mini bagett változatossá teszi a péksütemények sorát.
Mini bagettek nagy tálon

Mini bagett

ELŐKÉSZÍTÉS30 perc
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő1 óra 40 perc
ELKÉSZÍTÉS2 óra 30 perc
FOGÁSVacsora
KONYHAFrancia
ADAG 8 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • napraforgómag (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet összekeverjük 2 teáskanál sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet és a vizet. Az egészet összegyúrjuk (ekkor adom hozzá a 2-3 evőkanál napraforgómagot) és elkezdjük dagasztani. A dagasztás lényege, hogy erőteljes mozdulatokkal, minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt úgy érjük el, hogy a tésztát alulról kissé felemeljük, forgatjuk. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltart úgy 8-10 percig is. Akkor vagyunk kész a dagasztással, ha a tésztánk, szép fényes, ruganyos. A folyamat közben apránként beledolgozzuk az olajat.
  • A bedagasztott tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, egy nyújtófelületen átgyúrjuk, 8-10 részre osztjuk, kis cipókat formázunk belőlük és letakarva 10 percig újra kelesztjük.
  • 10 perc után egyenként hosszúkás alakúra kinyújtjuk, hosszában ketté hajtjuk. Így egy kb. 6 cm széles hosszúkás tésztát kapunk, amit alulról föltekerünk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. A bagetteket ismét letakarjuk és kb. 45 percig kelesztjük.
  • A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a bagetteket vízzel lefújjuk és a forró sütőben pirosra sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Mini bagett jellemzői

"Mini bagett" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.