Évek óta magam készítem itthon a kenyeret, a péksüteményeket. Mindig megörülök, ha új recepttel találkozom és rendszerint ki is próbálom ezeket. Amelyik beválik, annak elteszem a receptjét. Ez a mini bagett is egy ilyen recept. A tejtől a tésztája puhább lesz, a vízzel való permetezéstől sütéskor a külseje ropogós. Napraforgómag helyett készíthetjük, tökmaggal, lenmaggal, de üresen, magok nélkül is kiváló.
hirdetés
Mini bagett recept
- A lisztet összekeverjük 2 teáskanál sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet és a vizet. Az egészet összegyúrjuk (ekkor adom hozzá a 2-3 evőkanál napraforgómagot) és elkezdjük dagasztani. A dagasztás lényege, hogy erőteljes mozdulatokkal, minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt úgy érjük el, hogy a tésztát alulról kissé felemeljük, forgatjuk. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltart úgy 8-10 percig is. Akkor vagyunk kész a dagasztással, ha a tésztánk, szép fényes, ruganyos. A folyamat közben apránként beledolgozzuk az olajat.
- A bedagasztott tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, egy nyújtófelületen átgyúrjuk, 8-10 részre osztjuk, kis cipókat formázunk belőlük és letakarva 10 percig újra kelesztjük.
- 10 perc után egyenként hosszúkás alakúra kinyújtjuk, hosszában ketté hajtjuk. Így egy kb. 6 cm széles hosszúkás tésztát kapunk, amit alulról föltekerünk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. A bagetteket ismét letakarjuk és kb. 45 percig kelesztjük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a bagetteket vízzel lefújjuk és a forró sütőben pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!

Mini bagett
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 0,5 dl olaj
- só
- napraforgómag (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS
- A lisztet összekeverjük 2 teáskanál sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet és a vizet. Az egészet összegyúrjuk (ekkor adom hozzá a 2-3 evőkanál napraforgómagot) és elkezdjük dagasztani. A dagasztás lényege, hogy erőteljes mozdulatokkal, minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt úgy érjük el, hogy a tésztát alulról kissé felemeljük, forgatjuk. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltart úgy 8-10 percig is. Akkor vagyunk kész a dagasztással, ha a tésztánk, szép fényes, ruganyos. A folyamat közben apránként beledolgozzuk az olajat.
- A bedagasztott tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, egy nyújtófelületen átgyúrjuk, 8-10 részre osztjuk, kis cipókat formázunk belőlük és letakarva 10 percig újra kelesztjük.
- 10 perc után egyenként hosszúkás alakúra kinyújtjuk, hosszában ketté hajtjuk. Így egy kb. 6 cm széles hosszúkás tésztát kapunk, amit alulról föltekerünk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. A bagetteket ismét letakarjuk és kb. 45 percig kelesztjük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a bagetteket vízzel lefújjuk és a forró sütőben pirosra sütjük.
hirdetés
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!
"Mini bagett" Hozzászólások