Press "Enter" to skip to content

Sajtos koszorú


Sajtos koszorúk nagy tányéron

Ha kelt tésztát akarsz készíteni, mindenképpen időt kell rá szánnod. Egyrészt a dagasztásra, másrészt a kelesztésre. És sokat kell gyakorolni. De hidd el, megéri. A sajtos koszorú péksüteménynek a formája és a sajt, vaj ízkombinációja adja a különlegességét. Egyaránt kiváló reggelire, uzsonnára vagy egy borozgatós vacsorára is.

Sajtos koszorú recept

  1. A tejet meglangyosítjuk egy kiskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kanál liszttel és 10 percig kelni hagyjuk. Akkor jó, ha felfut az élesztő és szép hólyagos lesz a teteje.
  2. A vajat fölolvasztjuk, a lisztet kimérjük 2 teáskanál sót teszünk hozzá. A felfuttatott élesztőt és az olvasztott vaj felét hozzáöntjük, összegyúrjuk. Most jön a munka fárasztóbb része, a dagasztás. Ha össze is állt a tészta, folytatni kell a dagasztást addig, míg szép hólyagos nem lesz. Közben a tészta elválik a táltól és a kezünktől is. Ha már leizzadtunk és leszakadt a karunk, kész vagyunk. Letakarjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.
  3. Közben lereszeljük a sajtot.
  4. A megkelt tésztát egy nyújtófelületen egyszer átgyúrjuk és 10-12 részre osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen a hasunk felől. Az alsó felét középig bevagdossuk 1-2 cm-es távolságban egy éles kés hegyével. A felső részt megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk sajttal és föntről feltekerjük. Végül egy koszorút formázunk belőle, a két végét összecsippentjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
  5. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Addig kelesztjük, míg a sütő 180 fokra fölmelegszik. Pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Sajtos koszorúk nagy tányéron
A sajtos koszorú nagyon finom önmagában is.
Sajtos koszorúk nagy tányéron

Sajtos koszorú

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS25 perc
Pihenőidő1 óra
ELKÉSZÍTÉS2 óra 25 perc
FOGÁSVacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 9 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 20 dkg sajt
  • 1 db tojás
  • szezámmag

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy kiskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kanál liszttel és 10 percig kelni hagyjuk. Akkor jó, ha felfut az élesztő és szép hólyagos lesz a teteje.
  • A vajat fölolvasztjuk, a lisztet kimérjük 2 teáskanál sót teszünk hozzá. A felfuttatott élesztőt és az olvasztott vaj felét hozzáöntjük, összegyúrjuk. Most jön a munka fárasztóbb része, a dagasztás. Ha össze is állt a tészta, folytatni kell a dagasztást addig, míg szép hólyagos nem lesz. Közben a tészta elválik a táltól és a kezünktől is. Ha már leizzadtunk és leszakadt a karunk, kész vagyunk. Letakarjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.
  • Közben lereszeljük a sajtot.
  • A megkelt tésztát egy nyújtófelületen egyszer átgyúrjuk és 10-12 részre osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen a hasunk felől. Az alsó felét középig bevagdossuk 1-2 cm-es távolságban egy éles kés hegyével. A felső részt megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk sajttal és föntről feltekerjük. Végül egy koszorút formázunk belőle, a két végét összecsippentjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
  • Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Addig kelesztjük, míg a sütő 180 fokra fölmelegszik. Pirosra sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Sajtos koszorú jellemzői

"Sajtos koszorú" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.