Ha kelt tésztát akarsz készíteni, mindenképpen időt kell rá szánnod. Egyrészt a dagasztásra, másrészt a kelesztésre. És sokat kell gyakorolni. De hidd el, megéri. A sajtos koszorú péksüteménynek a formája és a sajt, vaj ízkombinációja adja a különlegességét. Egyaránt kiváló reggelire, uzsonnára vagy egy borozgatós vacsorára is.
hirdetés
Sajtos koszorú recept
- A tejet meglangyosítjuk egy kiskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kanál liszttel és 10 percig kelni hagyjuk. Akkor jó, ha felfut az élesztő és szép hólyagos lesz a teteje.
- A vajat fölolvasztjuk, a lisztet kimérjük 2 teáskanál sót teszünk hozzá. A felfuttatott élesztőt és az olvasztott vaj felét hozzáöntjük, összegyúrjuk. Most jön a munka fárasztóbb része, a dagasztás. Ha össze is állt a tészta, folytatni kell a dagasztást addig, míg szép hólyagos nem lesz. Közben a tészta elválik a táltól és a kezünktől is. Ha már leizzadtunk és leszakadt a karunk, kész vagyunk. Letakarjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.
- Közben lereszeljük a sajtot.
- A megkelt tésztát egy nyújtófelületen egyszer átgyúrjuk és 10-12 részre osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen a hasunk felől. Az alsó felét középig bevagdossuk 1-2 cm-es távolságban egy éles kés hegyével. A felső részt megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk sajttal és föntről feltekerjük. Végül egy koszorút formázunk belőle, a két végét összecsippentjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
- Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Addig kelesztjük, míg a sütő 180 fokra fölmelegszik. Pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!

hirdetés
Sajtos koszorú
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- só
- 20 dkg sajt
- 1 db tojás
- szezámmag
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk egy kiskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kanál liszttel és 10 percig kelni hagyjuk. Akkor jó, ha felfut az élesztő és szép hólyagos lesz a teteje.
- A vajat fölolvasztjuk, a lisztet kimérjük 2 teáskanál sót teszünk hozzá. A felfuttatott élesztőt és az olvasztott vaj felét hozzáöntjük, összegyúrjuk. Most jön a munka fárasztóbb része, a dagasztás. Ha össze is állt a tészta, folytatni kell a dagasztást addig, míg szép hólyagos nem lesz. Közben a tészta elválik a táltól és a kezünktől is. Ha már leizzadtunk és leszakadt a karunk, kész vagyunk. Letakarjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.
- Közben lereszeljük a sajtot.
- A megkelt tésztát egy nyújtófelületen egyszer átgyúrjuk és 10-12 részre osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen a hasunk felől. Az alsó felét középig bevagdossuk 1-2 cm-es távolságban egy éles kés hegyével. A felső részt megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk sajttal és föntről feltekerjük. Végül egy koszorút formázunk belőle, a két végét összecsippentjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
- Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Addig kelesztjük, míg a sütő 180 fokra fölmelegszik. Pirosra sütjük.
hirdetés
hirdetés
"Sajtos koszorú" Hozzászólások