Press "Enter" to skip to content

Százrétű kalács

Százrétű kalács tányéron

Ha édesszájú vagy, föltétlenül olvasd végig a százrétű kalács receptet, ami csak első ránézésre tűnik bonyolultnak. A végeredmény magáért beszél. Egyszerű ízvilág, nagyon puha tészta, ami még másnap, harmadnap sem szárad ki, ha nem fogyna el hamarabb. Ez köszönhető a dagasztásnak, a sok hajtogatásnak és az olajnak. Mindenképp érdemes kipróbálni. Nekünk nagyon bejött.

hirdetés

Százrétű kalács recept

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha habosra felfutott, a sóval elkevert liszthez öntjük, rászórjuk a cukrot és összegyúrjuk.
  2. Amikor összeállt a tészta, apránként adagoljuk hozzá az olajat és közben kezdjük dagasztani a kalácsot. Ez úgy történik, hogy az egyik kezünkkel a tészta alá nyúlunk és kissé fölfelé húzzuk és közben forgatjuk a tésztát. A lényeg, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt addig folytatjuk, míg egyrészt a karunk le akar szakadni, másrészt a tészta fényes, sima és hólyagos nem lesz. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltarthat 8-10 percig is.
  3. Ezután egy belisztezett nyújtó felületre borítjuk és nagyra kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a vaníliás cukorral. Egy éles késsel bevagdossuk a tészta széleit kb.10 cm-es távolságban egymástól a közepe felé kb. 15-21 cm hosszan. A tészta közepén maradjon szabadon egy kisfüzet nagyságú hely, erre hajtogatjuk a tészta széleit. Ez attól függ, milyen nagyra tudtuk kinyújtani.
  4. Elkezdjük a hajtogatást. Egy cikkelyt középre hajtunk, a tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk cukorral. A szemben lévő cikkely következik, majd az összessel így járunk el. Hajtogatás, olajozás, cukrozás. Az utolsóval, amit a legnagyobbra hagytunk, beborítjuk a kapott kis dombunkat. Ezt már nem olajozzuk, nem cukrozzuk, kicsit megnyomkodjuk, ellapítjuk.
  5. Óvatosan a tészta alá nyúlunk két kézzel és beemeljük a sütőpapírral kibélelt tepsibe és a tepsi méretéhez igazítjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a maradék cukorral.
  6. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Százrétű kalács tányéron
Százrétű kalács egy édes finomság tea mellé.

Százrétű kalács

Százrétű kalács tányéron
Előkészítés: 40 minutes
Sütés / Főzés: 25 minutes
Összesen: 1 hour 5 minutes
Adag: 20 szelet
Fogás: Desszert
Konyha: Hagyományos

Hozzávalók

Kalács hozzávalói:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1,25 dl olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • pici

Szórás hozzávalói:

  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 1 db tojás
hirdetés

Elkészítés

  • A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha habosra felfutott, a sóval elkevert liszthez öntjük, rászórjuk a cukrot és összegyúrjuk.
  • Amikor összeállt a tészta, apránként adagoljuk hozzá az olajat és közben kezdjük dagasztani a kalácsot. Ez úgy történik, hogy az egyik kezünkkel a tészta alá nyúlunk és kissé fölfelé húzzuk és közben forgatjuk a tésztát. A lényeg, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt addig folytatjuk, míg egyrészt a karunk le akar szakadni, másrészt a tészta fényes, sima és hólyagos nem lesz. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltarthat 8-10 percig is.
  • Ezután egy belisztezett nyújtó felületre borítjuk és nagyra kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a vaníliás cukorral. Egy éles késsel bevagdossuk a tészta széleit kb.10 cm-es távolságban egymástól a közepe felé kb. 15-21 cm hosszan. A tészta közepén maradjon szabadon egy kisfüzet nagyságú hely, erre hajtogatjuk a tészta széleit. Ez attól függ, milyen nagyra tudtuk kinyújtani.
  • Elkezdjük a hajtogatást. Egy cikkelyt középre hajtunk, a tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk cukorral. A szemben lévő cikkely következik, majd az összessel így járunk el. Hajtogatás, olajozás, cukrozás. Az utolsóval, amit a legnagyobbra hagytunk, beborítjuk a kapott kis dombunkat. Ezt már nem olajozzuk, nem cukrozzuk, kicsit megnyomkodjuk, ellapítjuk.
  • Óvatosan a tészta alá nyúlunk két kézzel és beemeljük a sütőpapírral kibélelt tepsibe és a tepsi méretéhez igazítjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a maradék cukorral.
  • Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
hirdetés:

Százrétű kalács jellemzői

"Százrétű kalács" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük