A vajas-tejfölös pogácsa egy puha sós különlegesség. A sütés során a pogácsák illata már az konyhában is nagyon ínycsiklandó. A pogácsa tésztájában a vaj és a tejföl találkozik, ami egy elképesztő puhaságot ad a pogácsának. A vaj és a tejföl tökéletes harmóniában van egymással, ezért is olyan kellemesen puha és finom a minden falatja.
Vajas tejfölös pogácsa recept
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
- Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas pogácsa tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
- A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk. Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
- Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a pogácsa tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
- A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt vajas tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.
Vajas-tejfölös pogácsa
Felszerelés
- tál
- nyújtófelület
- nyújtófa
- kés rácsozáshoz
- kispohár szaggatáshoz
- tepsi
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
- 2 db tojás
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
- Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
- A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk.
- Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A pogácsa hajtogatást még kétszer megismételjük.
- Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk.
- Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
- A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük.
- Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt vajas tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Még több pogácsa!
Ne menj el, ha szereted a pogácsákat! Itt van még pár nagyon finom pogácsa, amit biztos szeretni fogsz. Nézzük is őket!
- Hajtogatott krumplis pogácsa »
- Hagymás krumplis pogácsa »
- Hajtogatott tepertős pogácsa »
- Krumplis túrós pogácsa »
Ez a vajas tejfölös pogácsa recept megtalálható a pogácsa-receptek.hu gasztroblog oldalon. Nézz szét a pogácsa-receptek.hu oldalan további érdekes pogácsa receptekért.
"Vajas-tejfölös pogácsa" Hozzászólások