Press "Enter" to skip to content

Tejfölös pogácsa


Tejfölös pogácsa tálalva

A tejfölös pogácsa egy finom vendégváró sós rágcsálnivaló. Már az illata is ínycsiklandozó. Az elkészítésére rá kell szánni az időt, türelmesen várjuk meg a megadott idő leteltét.

Tejfölös pogácsa recept

 1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
 2. Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
 3. A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk. Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
 4. Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
 5. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt pogácsákat pirosodásig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tejfölös pogácsa tálalva
A tejfölös pogácsa remek választás vendégek fogadására.
Tejfölös pogácsa tálalva

Tejfölös pogácsa

ELŐKÉSZÍTÉS45 perc
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő1 óra 10 perc
ELKÉSZÍTÉS2 óra 15 perc
FOGÁSUzsonna
KONYHAHagyományos
ADAG 1 tepsi

HOZZÁVALÓK
  

 • 50 dkg liszt
 • 25 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
 • 2 db tojás
 • 3 dkg friss élesztő
 • 1 dl tej
 • 2 dl tejföl
 • 1 teáskanál cukor
 • 1 evőkanál

ELKÉSZÍTÉS
 

 • A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
 • Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
 • A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk. Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
 • Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
 • A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt pogácsákat pirosodásig sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Tejfölös pogácsa jellemzői

"Tejfölös pogácsa" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.