Tepertőt viszonylag ritkán eszünk, viszont a hajtogatott tepertős pogácsa nagyon kelendő. Mindenkinek tudom ajánlani ezt a hajtogatott tepertős pogácsa receptet, aki szereti a régi finom ízeket. Sokaknak a kedvenc pogácsája lesz!
hirdetés
Hajtogatott tepertős pogácsa recept
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percig hagyjuk felfutni. Közben a többi hozzávalót a tepertőt és a bors kivételével kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a pogácsa tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt, ízlés szerint borsozzuk.
- Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a tepertős pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a pogácsa tésztát és egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
- Majd pirosodásig sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.
hirdetés
Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa recept
HOZZÁVALÓK
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 6 dkg zsír
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál tejföl
- 20 dkg darált töpörtyű
- 2 evőkanál fehér bor
- 1 db egész tojás
- 1 db tojás kenéshez
- bors
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a többi hozzávalót a tepertő és a bors kivételével kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt, ízlés szerint borsozzuk.
- Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát és egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
- Majd pirosodásig sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.
hirdetés
Ez a hajtogatott tepertős pogácsa recept megtalálható a pogácsa-receptek.hu gasztroblog oldalon. Nézz szét a pogácsa-receptek.hu oldalan további érdekes pogácsa receptekért.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
"Hajtogatott tepertős pogácsa" Hozzászólások