Press "Enter" to skip to content

Töpörtyűs pogácsa


Töpörtyűs pogácsa tányéron

Töpörtyűt viszonylag ritkán eszünk, viszont töpörtyűkrémet már többször készítettem, a pogácsa a legkedveltebb nálunk. A régi ízek kedvelőinek ajánlom a töpörtyűs pogácsa receptet. Egy kicsit időigényes, de az eredmény és az elismerő szavak bőven kárpótolnak minket a fáradozásainkért. Vendégvárónak, sörkorcsolyának kiváló.

Töpörtyűs pogácsa recept

  1. A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percig hagyjuk felfutni. Közben a többi hozzávalót a töpörtyű és a bors kivételével kimérjük egy tálba.
  2. A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  3. Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Kinyújtjuk és rásimítjuk a töpörtyűt, ízlés szerint borsozzuk.
  4. Jön a hajtogatás: középre hajtjuk föntről, alulról és két oldalról. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  5. Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát és egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.

Jó étvágyat kívánok!

Töpörtyűs pogácsa tányéron
Töpörtyűs pogácsa tízóraira vagy uzsonnára egyaránt kitűnő választás.
Töpörtyűs pogácsa tányéron

Töpörtyűs pogácsa

ELŐKÉSZÍTÉS30 perc
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő2 óra 20 perc
ELKÉSZÍTÉS3 óra 10 perc
FOGÁSUzsonna
KONYHAHagyományos
ADAG 40 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dkg zsír
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg darált töpörtyű
  • 2 evőkanál fehér bor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojás kenéshez
  • bors

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percig hagyjuk felfutni. Közben a többi hozzávalót a töpörtyű és a bors kivételével kimérjük egy tálba.
  • A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  • Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Kinyújtjuk és rásimítjuk a töpörtyűt, ízlés szerint borsozzuk.
  • Jön a hajtogatás: középre hajtjuk föntről, alulról és két oldalról. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  • Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát és egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Töpörtyűs pogácsa jellemzői

"Töpörtyűs pogácsa" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.