Press "Enter" to skip to content

Legfinomabb túrós pogácsa


Túrós pogácsák tányérra halmozva

Kelttészta készítése sok gyakorlást igényel. Ezért nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem egészen úgy sikerül a túrós pogácsa, ahogy elképzeltük. Ne adjuk fel, próbáljuk újra! Tapasztalni fogjuk, hogy a tészta gyúrása mennyire nyugtató hatású, főleg, ha rászánjuk az időt. Ezért nem használok soha robotgépet. Érezni akarom a pogácsa tészta puhaságát, ahogy az ujjaim között áll össze egyneművé, válik simává, puhává, ruganyossá. Ez az érzés belénk van kódolva. Gondoljunk csak a gyerekkori gyurmázásainkra! Véleményem szerint minden háziasszonynak vissza kellene térni nagyanyáink konyhavezetéséhez. Kis gyakorlásunk után az egész család észre fogja venni, hogy micsoda jó dolog minőségi házi kosztot fogyasztani.

Legfinomabb túrós pogácsa recept

  1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, megfőzzük, összetőrjük és hűlni hagyjuk.
  2. A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A zsírt felolvasztjuk.
  3. A krumplit összekeverjük túróval és napraforgómaggal. Hozzáadjuk a lisztet, ráöntjük a felfutott élesztőt és rákanalazzuk a zsírt, megszórjuk a sóval. Összegyúrjuk a tésztát jó alaposan, míg egyneművé nem válik. Letakarva duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát egy nyújtófelületre borítjuk, még egyszer átgyúrjuk és 2 centi vastagságúra kinyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk és egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk és a tetejüket megkenjük a felvert tojással.
  5. A pogácsákat addig kelesztjük, míg a sütő 180 fokra bemelegszik, majd aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Túrós pogácsák tányérra halmozva
A legfinomabb túrós pogácsa egy kevés napraforgómaggal megspékelve.
Túrós pogácsák tányérra halmozva

Túrós pogácsa

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra 30 perc
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő45 perc
ELKÉSZÍTÉS2 óra 35 perc
FOGÁSUzsonna
KONYHAHagyományos
ADAG 40 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3-4 db krumpli
  • 25 dkg túró
  • 5 evőkanál olvasztott zsír
  • 1 evőkanál
  • 5 dkg napraforgó
  • 1 db tojás kenéshez

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, megfőzzük, összetőrjük és hűlni hagyjuk.
  • A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A zsírt felolvasztjuk.
  • A krumplit összekeverjük túróval és napraforgómaggal. Hozzáadjuk a lisztet, ráöntjük a felfutott élesztőt és rákanalazzuk a zsírt, megszórjuk a sóval. Összegyúrjuk a tésztát jó alaposan, míg egyneművé nem válik. Letakarva duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát egy nyújtófelületre borítjuk, még egyszer átgyúrjuk és 2 centi vastagságúra kinyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk és egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk és a tetejüket megkenjük a felvert tojással.
  • A pogácsákat addig kelesztjük, míg a sütő 180 fokra bemelegszik, majd aranybarnára sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Legfinomabb túrós pogácsa jellemzői

"Legfinomabb túrós pogácsa" hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük