Press "Enter" to skip to content

Fatörzs kifli

Fatörzs kifli tányéron

A fatörzs kifli bármikor, bárhol, bárhogyan fagyosztható. Ez a kalács nagyon jól tud esni egy finom kávé vagy kakaó mellé. De még rácsurgatott mézzel is nagyon finom.

hirdetés

Fatörzs kifli recept

  1. 1,5 dl cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy evőkanál liszttel, majd összekavarjuk. 10-15 perci állni hagyjuk.
  2. A kakaó és a csoki kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd a felfutott kovászt hozzáöntjük. Az egészet összekavarjuk, kézzel összegyúrjuk. És jöhet a dagasztás: kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal dolgozunk (nem baj, ha közben a munkától megizzadunk). A dagasztás stresszlevezetésnek is tökéletes. A végén egynemű, ruganyos tésztát kapunk, majd ezt elfelezzük.
  3. A kakaóport kevés sütőrummal elkeverjük és az egyik tésztába belegyúrjuk. (Nyakig kakaósak leszünk, de ne adjuk fel.)
  4. A kétféle tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  5. Kelesztés után a tésztákat 16-16 részre osztjuk, kis gombócokat formázzunk, 10 percig kelesztjük.
  6. Jöhet a nyújtófa: egy világos tésztára ráhelyezzük egy kakaósat és együtt tojásformára kinyújtjuk, megszórjuk kevés csokival és kiflialakúra föltekerjük. (Tetszés szerint kerülhet alulra a kakaós és rá a világos tészta.)
  7. Sütőpapírt helyezünk a tesibe, sütőt bekapcsoljuk (légkeveréses: 180 °C, gázsütő: közepes lángon).
  8. A fatörzs kiflik tetejét egy éles késsel hosszanti irányba bevágjuk, 20 perc kelesztés után sütőbe rakjuk és kb. 20-25 percig sütjük.

 

Fatörzs kifli kalória tartalma

16 darab fatörzs kifli kalória tartalma: 4448 kcal

Fatörzs kifli tányéron
A fatörzs kifli jó meglepetés lehet az egész család számára.

 

Fatörzs kifli

Fatörzs kifli recept
Fatörzs kifli tányéron
Előkészítés: 30 minutes
Sütés / Főzés: 25 minutes
Pihenőidő 30 minutes
Összesen: 1 hour 25 minutes
Adag: 16 darab
Fogás: Desszert, Reggeli
Konyha: Hagyományos

Hozzávalók

  • 80 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál kakaópor jóminőségű
  • kevés víz
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 5 dkg étcsoki durvára vágott
hirdetés

Elkészítés

  • 1,5 dl cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy evőkanál liszttel, majd összekavarjuk. 10-15 perci állni hagyjuk.
  • A kakaó és a csoki kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd a felfutott kovászt hozzáöntjük. Az egészet összekavarjuk, kézzel összegyúrjuk. És jöhet a dagasztás: kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal dolgozunk (nem baj, ha közben a munkától megizzadunk). A dagasztás stresszlevezetésnek is tökéletes. A végén egynemű, ruganyos tésztát kapunk, majd ezt elfelezzük.
  • A kakaóport kevés sütőrummal elkeverjük és az egyik tésztába belegyúrjuk. (Nyakig kakaósak leszünk, de ne adjuk fel.)
  • A kétféle tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  • Kelesztés után a tésztákat 16-16 részre osztjuk, kis gombócokat formázzunk, 10 percig kelesztjük.
  • Jöhet a nyújtófa: egy világos tésztára ráhelyezzük egy kakaósat és együtt tojásformára kinyújtjuk, megszórjuk kevés csokival és kiflialakúra föltekerjük. (Tetszés szerint kerülhet alulra a kakaós és rá a világos tészta.)
  • Sütőpapírt helyezünk a tesibe, sütőt bekapcsoljuk (légkeveréses: 180 °C, gázsütő: közepes lángon).
  • A kiflik tetejét egy éles késsel hosszanti irányba bevágjuk, 20 perc kelesztés után sütőbe rakjuk és kb. 20-25 percig sütjük.
    Fatörzs kifli tányéron

Jó étvágyat kívánok!

További tudnivalók a kalácsokról: Wikipédia

hirdetés:

Fatörzs kifli jellemzői

"Fatörzs kifli" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük